TRASEE TURISTICE ÎN JUDEŢUL HUNEDOARA

TRASEE TURISTICE


• Baia de Cris – Tebea - Brad – Deva – Hunedoara – Tinutul Padurenilor (90 – 95 km)

- TEBEA (3 km) - lânga sosea se afla „Panteonul motilor”, ansamblul format din cimitirul în care este înmormântat Avram Iancu, biserica, Gorunul lui Horea si cimitirul eroilor din cele doua Razboaie Mondiale.
- BRAD (9 km) – oras minier, cu traditie bimilenara în mineritul aurifer. Obiective turistice importante: Muzeul aurului, Casa memoriala Crisan.
Muzeul Aurului (Muzeul Mineralogic Brad, str. Independentei, nr. 2) este unic în Europa. Înfatiseaza un istoric al mineritului în zona. A fost amenajat initial, în perioada 1891 – 1899 într-un pavilion al Societatii „Mica” Brad, iar în 1912 a fost completat cu exponate de aur nativ si alte minerale. Unele dintre ele, ca „Sopârla de aur”, „Pana lui Eminescu”, „Dodecaedrul”, „Harta României” sau „Cerceii de aur” sunt unicate în lume.
- Casa memoriala Crisan (satul Crisan, în apropiere de Brad) este casa în care s-a nascut, în 1733, Gheorghe Crisan, unul din cei trei conducatori ai rascoalei de la 1784. În fata ei e amplasat un bust al eroului, dezvelit în 1922.
- DEVA (37 km de la Brad) – este municipiul resedinta a judetului Hunedoara. Obiective turistice importante: Cetatea, Muzeul de istorie, Muzeul de stiinte ale naturii.
- Cetatea - construita în secolul XIII pe vârful unui con vulcanic, a fost timp de multe secole una din cele mai importante cetati de pe valea Muresului. A fost distrusa în 1849, în urma unei explozii produsa la pulberarie. Din 2006, se poate urca pe dealul cetatii cu o moderna instalatie de telegondola.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva (B-dul 1 Decembrie, nr. 39) - cunoscut si sub numele de Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, datorita exponatelor de valoare exceptionala din antichitatea daco-romana. A fost înfiintat în 1882, iar din 1938 este adapostit în Palatul “Magna Curia”, monument istoric, constructie în stil baroc din secolul XVII.
Muzeul de stiinte ale naturii – adapostit într-o aripa a Palatului “Magna Curia”. Pot fi admirate relicvele descoperite în depozitul fosilifer de dinozaurieni din zona Hateg.
- HUNEDOARA (15 – 20 km de la Deva) – cetate a siderurgiei, timp de aproape 250 de ani, oras istoric, resedinta a Corvinilor. Obiective turistice importante: Biserica Sf. Nicolae, Biserica reformata, Castelul Corvinilor.
Castelul Corvinilor (str. Curtea Castelului, nr. 1 – 3) – este cel mai important monument laic de arhitectura gotica din România si, în acelasi timp, cel mai bine conservat castel medieval din Europa de Est. Constructia lui a început în secolul al XIV – lea, când nobilul român Voicu a primit domeniul în dar de regale Sigismund al Ungariei. Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, i-a adus modificari importante, iar a treia etapa a constructiei a fost initiata în 1618 de Principele Gabriel Bethlen.
- TINUTUL PADURENILOR – traseu de aproximativ 25 – 30 km, drum asfaltat. Este, probabil, una din zonele cele mai pitoresti ale României, situata în partea estica a Muntilor Poiana Rusca.
Soseaua traverseaza zona miniera (localitatile Teliuc si Ghelari), care asigura de secole minereul de fier pentru siderurgia hunedoreana. La Ghelari poate fi vizitata cea mai mare biserica construita într-un sat din Transilvania, supranumita si “Catedrala Padurenilor”. Ca sa o ridice, ctitorul ei a dus o adevarata lupta cu autoritatile comuniste. A fost prigonit si încarcerat de 12 ori, dar si-a vazut, în cele din urma, visul împlinit.
- Un popas e binevenit, apoi, la Cincis. Pe malul lacului de acumulare, amenajat cu pretul stramutarii vetrei vechi a satului, s-a dezvoltat o adevarata statiune de agrement, cu casute de vacanta, moteluri si pensiuni. Vara se pot practica sporturile nautice.
Urcând spre munte, poate fi vizitat, la Govajdie, primul furnal industrial, construit la jumatatea secolului al XVIII – lea. Tot acolo, functioneaza (înca) prima microhidrocentrala construita în România, în 1912.
Drumul continua în munte, pâna la Poienita Voinii si Batrâna, comune reprezentative pentru întregul tinut al padurenilor. Ele pastreaza, datorita izolarii, numeroase aspecte arhaice ale elementelor de cultura traditionala. Se spune, chiar, ca portul padurenilor este identic cu cel purtat de daci. Multe din aceste elemente pot fi vazute în Muzeul Padurenilor din Poienita Voinii, amenajat în casa natala a regretatului interpret de muzica populara Dragan Muntean.


• Baia de Cris – Brad – Pasul Vâlcan – Abrud – Câmpeni – Valea Ariesului Mare (115 – 120 km)


De la Brad, soseaua urmeaza cursul Crisului Alb spre izvoare, pâna la cumpana apelor cu izvorul Abrudului, apoi coboara spre Abrud si Câmpeni, de unde urca pe valea Ariesului Mare, pâna la izvoarele lui, la Arieseni.
- CHEIA (DUPAPIATRA (15 km de la Brad) – e situata pe o ramificatie a soselei, din centrul comunei Buces. Este locul în care, la 19 mai 1849, revolutionarii condusi de Avram Iancu au obtinut o mare victorie asupra armatelor maghiare. În fiecare an, aceasta victorie este comemorata în ultima duminica a lunii iunie, inclusiv prin demonstratii militare.
- PASUL VÂLCAN (25 – 30 km de la Brad) – soseaua trece pe la poalele muntelui cu acelasi nume, un perete de piatra care ofera o priveliste unica si care constituie o rezervatie naturala, datorita biodiversitatii exceptionale pe care o adaposteste. Muntele Vâlcan, situat pe cumpana de ape dintre Crisul Alb si Aries, este este o klippa de calcare jurasice care se ridica impunator în mijlocul formatiunilor de flis creatice. Realizând un puternic contrast între abrupturile ce marginesc masivul calcaros si culmile montane din jur, Vâlcanul (1264 m) constituie un veritabil martor de eroziune a Muntilor Metaliferi. Contrastul este subliniat si de culoarea alba a peretilor calcarosi care domina culmile din jur, acoperite cu paduri sau cu poieni.Vâlcanul se înfatiseaza ca un vapor imens plutind pe o mare verde.
Muntele Vâlcan este o rezervatie de tip mixt, areal protejat de categoria a IV-a si are o suprafata de 5 ha. Accesul din D.N.74 se face prin dealul „Cotoncu”, iar de aici printr-un drum comunal ramificat spre spatele Vâlcanului.
Pe masiv se gasesc 18 specii de plante alpine de interes stiintific deosebit, printre care: Aster alpinus, Dororicum columnae, Saxifraga pariculata, Aconitum moldavicum, Sorbus dacica, Silena dubia.
Un “pui” al Vâlcanului, situat la nord de acesta, se numeste Scrintius, dupa numele pe care îl are aici liliacul (scrinte). Mica stânca a Scrintiusului se coloreaza primavara, când înfloreste liliacul, în roz. Tot atunci, Vâlcanul se îmbraca în violet, de la multimea florilor stânjenelului de padure, o specie ocrotita prin lege care se gaseste numai în acest loc. Prin traditie, localnicii urca, între Paste si Rusalii, pe piscul Vâlcanului ca sa celebreze frumusetea florilor si a peisajului.
- ABRUD (42 km de la Brad) – este considerat orasul cu cea mai mare densitate de monumente si placi comemorative din tara. Este, practic, capitala veche a Tarii Motilor, pâna la dezvoltarea orasului Câmpeni. Aproape fiecare cladire are o istorie. A fost incendiat de mai multe ori, iar în timpul Revolutiei de la 1848 – 1849 a fost trecut de trei ori prin foc si sabie de armata maghiara si tot de atâtea ori a fost recucerit de motii condusi de Avram Iancu. Este, totodata, centru industrial, sediul marii exploatari de minereuri complexe de la Rosia Poieni.
- ROSIA MONTANA (10 km de la Abrud spre Câmpeni, la intersectia de la Gura Rosiei se coteste spre dreapta) – anticul Alburnus Maior, exploatare aurifera, considerata “El Dorado – ul românesc”. Aici se gaseste Muzeul Mineritului, care are o componenta în aer liber si una pavilionara. Marea atractie o constituie Galeria Romana, prin care se scotea aurul la lumina în urma cu peste 2000 de ani.
- CÂMPENI (14 km de la Abrud) – este considerat „Capitala Muntilor Apuseni”, mai ales de când, în 1848, Avram Iancu si-a stabilit aici cartierul general. Cladirea în care a functionat adaposteste acum Muzeul Avram Iancu, un muzeu de istorie care contine descoperirile arheologice facute în zona Muntilor Apuseni. În centrul orasului se afla statuia ecvestra a marelui revolutionar, adusa de la Târgu Mures în 1940, ca sa nu fie distrusa de horthysti.
- VALEA ARIESULUI MARE (traseu de aproximativ 50 km, pe DN 74, în amonte spre izvoarele râului) – zona a devenit, în ultimii zece ani, un adevarat magnet pentru amatorii de turism montan si turism rural. În fiecare localitate sunt zeci de pensiuni agroturistice acreditate, iar comuna Albac a primit statutul de Statiune Turistica. În comuna Horea (12 km, la dreapta, din Albac, pe drum asfaltat) poate fi vazuta, pe Dealul Fericet, casa natala a lui Nicola Ursu, zis Horea, conducatorul rascoalei de la 1784. Din Gârda de Jos (18 km, la dreapta, prin Cheile Ordâncusii) se poate ajunge la pestera Ghetarul Scarisoara, unicat în Europa. La izvoarele Ariesului, comuna Arieseni a devenit una din cele mai cautate statiuni pentru sporturile de iarna, pârtia Vârtop ramânând înzapezita pâna primavara târziu, uneori chiar pâna în luna mai.


• Baia de Cris – Bulzesti – Muntele Gaina – Avram Iancu – Câmpeni (70 – 75 km)

Traseul traverseaza muntele. Din Bulzesti (18 km de la Baia de Cris) se circula pe drum de munte, neasfaltat. În ciuda dificultatii, este luat cu asalt de turisti în zilele sarbatorii de pe Muntele Gaina.
- AVRAM IANCU (9 km de la Muntele Gaina). Obiective turistice importante:
Casa memoriala Avram Iancu - casa în care s-a nascut conducatorul Revolutiei din Transilvania, devenita muzeu în 1924.
Dealul cu melci (la iesirea din satul Vidra spre Câmpeni) – formatiuni calcaroase din cretacicul timpuriu, cu fosile conservate din perioada în care acest teritoriu era acoperit de Marea Thetis.
Barajul Mihoiesti (5 km înainte de Câmpeni) – lac de acumulare pentru alimentarea oraselor Câmpeni si Abrud. Peisaj spectaculos.


• Baia de Cris – Vata de Jos

Traseu foarte scurt (12 km), pentru cei care doresc un sejur linistit sau o cura balneara. Vata de Jos este o statiune balneoclimaterica permanenta situata la o altitudune de 233 m, pe partea stânga a DN 76 Brad – Oradea. Apele minerale si termale sunt indicate pentru afectiuni reumatismale degenerative sau abarticulare, neurologice periferice, nevroze, astenii, afectiuni ginecologice, hepato – biliare, cardiovasculare, metabolice si de nutritie. 

                                                                                                ÎMPREJURIMILE DEVEI

 

 

 1. „După dealurile Devei” – Deva-Almaşu Sec-Cârjiţi-Cozia

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Almaşu Sec, 6 Km; Cârjiţi, 9,50 km; Cozia, 6 km.

 

-          Transportul: pe jos, cu bicicleta, cu căruţa, cu maşina

 

 

 1. „Pe pârul Boholtului” – Deva-Şoimuş-Boholt-Măgura-Topliţa

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Şoimuş, 6 km; Boholt, 12 km; Măgura-Topliţa, 16 km.

 

-          Transportul: cu bicicleta, cu maşina, cu căruţa sau călare

 

 

 1. „Valea Certejului şi Munţii Săcărâmbului” – Deva-Şoimuş-Bălata-Bârsău-Certej-Hondol-Săcărâmb-Nojag

   

-          Excursie de una sau două zile

 

-          Distanţa de la Deva: Şoimuş, 6 km; Bălata, 10 km; Bârsău, 13 km; Certej 19 km; Hondol, 22 km; Săcărâmb 26 km; Nojag, 17 km.

 

-          Transportul: cu maşina

 

 

 1. „De la Deva la Chimindia şi Vărmaga” – Deva-Hărău-Chimindia-Banpotoc-Vărmaga-Cărpiniş

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Hărău, peste Mureş, 6,50 km (prin Şoimuş, 14,50 km); Banpotoc, 20 km (de la gara din Simeria, 8 km); Vărmaga 25,50 km (de la gara din Simeria, 13 km); Cărpiniş, 23 km (de la gara din Simeria, 6 km).

 

-          Transportul: cu bicicleta, cu maşina

 

 

 1. „De la Deva la Simeria şi Uroi” – Deva-Simeria-Uroi

   

-          Excursie de o jumătate de zi

 

-          Distanţa de la Deva: Simeria, 11 km; Uroiu pe la Şoimuş, 23 km; pe la Simeria, 13 km

 

-          Transportul: cu bicicleta, cu maşina

 

 

 1. „De la Uroi spre Valea Geoagiului” – Uroiu-Rapoltu Mare-Rapolţel-Bobâlna-Boiu-Cigmău

   

-          Excursie de o zi şi jumătate

 

-          Distanţa de la Deva: Urioiu, 13 km; Rapoltu Mare pe la Uroiu, 22 km, pe la Şoimuş, 32 km; Boiu, 36 km; Cigmău, 38 km.

 

-          Transportul: cu bicicleta sau cu maşina

 

 

 

                VALEA MUREŞULUI DE LA DEVA LA ZAM

 

 

 1. Deva – Zam  şi Zam – Deva

   

-          Excursia Deva – Zam  şi Zam – Deva (pe celălalt ţărm al Mureşului) cere un timp de circa 2-3 zile, pentru a putea vizita punctele mai însemnate întâlnite pe acest itinerar

 

-          Excursia din Valea Mureşului se poate extinde – cu trenul sau pe şosea – şi asupra localităţilor din apropierea acestei văi, iar cu căruţa, călare sau pe jos – şi pe văile laterale din nordul şi sudul Mureşului

 

 

 1. „Pe versantul stâng al Văii Mureşului, de la Deva la Zam” – Deva-Mintia-Veţel

   

-          Excursie de o jumătate de zi

 

-          Distanaţa de la Deva: Mintia, 8 km; aşezarea romană de la Micia, 10 km;

 

-          Transportul: cu bicicleta, cu maşina sau cu trenul

 

 

 1. „Pe prâul Veţelului la Vadul Dobrii” – Veţel-Muncelu Mic-Runcu Mic-Muncelu Mare-Merişoru de Munte-Vadu Dobrii

   

-          Excursie de 2-3 zile

 

-          Distanţa de la Deva: Veţel, 12 km; Muncelu Mic, 21 km; Runcu Mic, 23 km; Muncelu Mare, 27 km; Merişoru de Munte, 29 km; Vadu Dobrii, 60 km.

 

-          Transportul cu maşina

 

-          Spre nord-vest, spre Valea Mureşului, putem coborî de la Muncelu Mare, prin Boia Bârzi, Răduleşti la Lăpuşnic, iar prin Roşcani la Dobra

 

 

 1. „Poarta de la Brănişca şi Leşnicu” – Vulcez-Leşnic

   

-          Excursie de 1 zi

 

-          Distanţa de la Deva: Vulcez , 12 km; Leşnic. 17 km.

 

-          Transportul: cu bicicleta, cu maşina, cu trenul gară Veţel

 

 

 1. „Pe râul Dobrii” – Dobra-Mihăieşti-Roşcani-Panc-Bătrâna

   

-          Excursie de 2 zile

 

-          Distanţa de la Deva: Dobra, 33 km; Mihăieşti, 38 km; Roşcani, 40 km; Panc, 43 km; Bătrâna, 51 km

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1. „Valea Lăpugiului şi graniţa Banatului” – Dobra-Abucea-Grind-Lăsău-Tisa-Teiu-Lăpugiu de Jos-Lăpugiu de Sus-Ohaba-Fintoag-Coseşti-Holdea

   

-          Excursie de o zi şi jumătate

 

-          Distanţa de la Deva: Abucea, 37 km; Grind, 39 km; Lăsău, 41km; Tisa, 43 km; Teiu, 42 km; Lăpugiu de Jos, 43 km; Lăpugiu de Sus, 48 km; Ohaba, 46 km; Fintoag, 48 km; Coseşti, 48 km, Holdea, 51 km.

 

-          Transportul cu trenul sau cu maşina

 

 1. „Pe versantul drept al Văii Mureşului, de la Zam la Deva – Zam şi Văile Zamului

   

-          Excursia din Stânga Mureşului, Deva-Dobra-Zam, poate fi completată la întoarcere, cu una tot atât de interesantă de la Zam spre Deva pe cealaltă parte a Mureşului

 

-          Zam (valea Almaşului)-Cerbia-Pogăneşti-Almăşel-Micăneşti-Almaş Sălişte- Brăşeu (valea Tămăşeştilor)-Tămăşeşti-Brădăţel-Glodghileşti-Petreşti-Godineşti

 

-          Excursie de 2 zile

 

-          Distanţa de la Deva: Zam, 48 km; Cerbia, 52 km; Pogăneşti, 55 km; Almăşel, 62 km; Micăneşti, 57 km; Almăş-Sălişte, 60 km; Brăşeu, 56 km; Tămăşeşti, 51 km; Brădăţel, 56 km; Glodghileşti, 51 km; Petreşti, 58 km; Godineşti, 56km.

 

-          Transportul cu maşina sau cu trenul

 

 

 1. „Gurasada şi Peşterile de la Boiu” – Gurasada-Cărmăzăneşti-Dănuleşti-Vica-Boiu de Jos-Boiu de Sus

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Gurasada, 34 km; Cărmăzăneşti, 41 km; Dănuleşti, 45 km; Vica, 37 km; Boiu de Jos, 38 km; Boiu de Sus, 40 km.

 

-          Transportul cu trenul sau cu maşina

 

 

 1. „Ilia şi Valea Sârbilor” – Ilia-Sârbi-Valea Lungă-Vorţa-Visca

   

-          Excursie de o jumătate de zi

 

-          Distanţa de la Deva: Ilia, 26 km; Sârbi, 31 km; Valea Lungă, 33 km; Vorţa, 37, km; Visca, 43 km.

 

-          Transportul cu trenul sau cu maşina

 

 

            ZARANDUL SAU ŢARA MOŢILOR CRIŞENI

 

 

 1. „Văile Căinelului sau poarta Munţilor Metalici” – Deva-Bejan-Căinelul de Jos-Fornădia-Săliştioara-Vălişoara-Buruene-Chişcădaga-Nevoeş-Fizeş-Crăciuneşti-Stoeneasa-Peştera-Barbura-Căinelu de Sus-Ormindea

   

-          Excursie de 1-2 zile

 

-          Distanţa de la Deva: Bejan, 10 km; Căinelul de Jos, 12 km; Fornădia, 14 km; Săliştioara, 19 km; Vălişoara, 23 km; Buruene, 10 km; Chişcădaga, 12 km; Nevoeş, 14 km; Fizeş, 17 km; Crăciuneşti, 20 km; Stoeneasa, 18 km; Peştera, 24 km; Barbura, 19 km; Căinelu de Sus, 26 km, Ormindea, 27 km

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1. „Cheile şi Peşterile de la Crăciuneşti” – Deva-Crăciuneşti

   

-          Excursie de o zi

 

-          Punct de plecare Deva

 

-          Peşterile sunt destul de greu de vizitat

 

 1. „Pe Valea Luncoiului” – Deva-Podele-Luncoiu de Sus-Luncoiu de Jos

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Podele 31, km; Luncoiu de Sus, 29,50 km; Luncoiu de Jos, 32,50 km

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1. Deva – Brad

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva, 37 km

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1. „Pe Criş în sus, Gurabarza şi Crişcior” – Brad-Ţărăţel-Gurabarza-Crişcior

   

-          Excursie de o jumătate de zi

 

-          Distanţa de la Deva: Ţărăţel, 39 km; Gurabarza, 42 km; Crişcior, 43 km.

 

-          Transportul cu maşina sau cu Mocăniţa de la Brad la Crişcior

 

 

 1. „Curechiu şi Mihăileni” – Brad-Curechiu-Mihăileni

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Curechiu, 54 km; Mihăileni, 52 km;

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1. „Prin Blăjeni spre izvoarele Crişului” – Brad-Blăjeni

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Blăjeni, 59 km

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1. „Pe Valea Stănijii şi a După Pietrii” – Brad-Stănija-După Piatră

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Stănija, 61 km; După Piatră, 63 km;

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1. „Defileul Buceşului şi Muntele Vulcan” – Brad-Buceş

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Buceş, 56 km.

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1.  „Locuri istorice: Mesteacăn, Ţebea şi Crişani” – Brad-Mesteacăn-Ţebea-Crişani

   

-          Excursie de o zi şi jumătate

 

-          Distanţa de la Deva: Mesteacăn, 43 km; Ţebea, 45 km; Crişan, 44 km.

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 

 1.  „Prin Valea Bulzeştilor” – Brad-Ribiţa-Bulzeşti-Ribiciora-Grohot-Tomnatec

   

-          Excursie de o zi şi jumătate

 

-          Distanţa de la Deva: Ribiţa, 44 km; Bulzeşti, 59 km; Ribicioara, 49 km; Grohot, 61 km; Tomnatec, 62 km.

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1.   „Baia de Criş şi Valea Rişculiţei” – Baia de Criş-Căraci-(valea Rişculiţei)-Rişca-Baldovin-Rişculiţa

   

-          Excvursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Baia de Criş, 46 km; Căraci, 49 km; Rişca, 48 km; Baldovin, 51 km; Rişculiţa,. 53 km.

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1.  „Băile Vaţa de Jos şi împrejurimile” – Baia de Criş-Cărăstău-Birtin-Tătărăşti de Criş-Prihodişte-Vaţa de Jos-Vaţa de Sus-Căzăneşti-Basarabasa-Prăvăleni-Ciungani

   

-          Excursie de 2 zile

 

-          Distanţa de la Deva: Cărăstău, 51 km; Birtin, 52 km; Tătărăşti de Criş, 55 km; Prihodişte, 56 km; Vaţa de Jos, 58 km; Vaţa de Sus, 62 km; Căzăneşti, 66 km; Basarabasa, 57 km;  Prăvăleni, 60 km; Ciungani, 65 km.

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1. „Valea Obârşiei şi Valea de Criş” – Baia de Criş-Şteia-Tomeşti-Tiuleşti-Leauţ-Dobroţ-Obârşia-Cărăstău-Târnava de Criş-Brotuna

   

-          Excursie de o zi şi jumătate

 

-          Distanţa de la Deva: Şteia, 56 km; Tomeşti, 57 km; Tiuleşti, 58 km; Leauţ, 57 km; Dobroţ, 56 km; Obârşia, 58 km; Cărăstău, 51 km; Târnava de Criş, 55 km; Brotuna, 56 km.

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1.  „Muntele Găina şi Târgul de Fete”

   

-          Excursie de 1-2 zile

 

-          Se recomandă să se facă cu ocazia târgului de fete

 

  

 

 

             VALEA CERNEI ŞI ŢINUTUL PĂDURENILOR

 

 

 1. „Valea Cernei” – Deva-Sântandrei-Bârcea Mare-Bârcea Mică-Cristur-Peştişu Mare

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Sântandrei, 8 km; Bârcea Mare, 16 km; Bârcea Mică, 11 km; Cristur, 9 km; Peştişu Mare, 12 km.

 

-          Transportul cu maşina

 

 1. „Pe prâul Peştişului” – Peştişu Mare-Peştişu Mic-Josani-Valea Nandrului-Nandru

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: Peştişu Mic 16, km; Josani, 19 km; Valea Nandrului, 26 km; Nandru, 28 km

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 1. „Deva-Hunedoara”

   

-          Excursie de o zi

 

-          Distanţa de la Deva: 18 km

 

-          Transportul cu maşina sau cu trenul prin Simeria

 

 

 1. „Valea Zlaştilor” – Deva-Hunedoara-Zlaşti-Goşi-Găunoasa-Ulm-Arănieş-Cerbăl-Socet-Poiana Răchiţelii

   

-          Excursie de 1-2 zile

 

-          Distanţa de la Deva: Zlaşti, 21 km; Boş, 23 km; Groşi, 24 km; Găunoasa, 24 km, Ulm, 33 km; Arănieş, 38 km; Cerbăl, 35 km; Socet, 40 km; Poiana Răchiţelii, 58 km

 

-          Transportul cu maşina

 

 

 

 


Bijuterii Deosebite

Ultima actualizare: 29.08.2013
» Lista completă